top of page

Evde Kayıt Yapmak İçin Mutlaka Almanız Gereken Ekipmanlar!

Güncelleme tarihi: 9 May 2021

Merhaba, günümüzde ses kayıt teknolojileri her geçen gün hızla ilerliyor. Artık insanlar evlerinde ses kayıt stüdyosu ( home studio ) kurmaya başladı. Ekipman ve fiyat çeşitliliği arttıkça ev stüdyosuna olan talep artıyor ve bu bağlamda akıllara evde kayıt yapmak için hangi ekipmanların alınması gerektiği sorusu geliyor...


Evde kayıt yapmak için gereken en temel ekipman "Bilgisayar" !


Ortalama donanıma sahip bir bilgisayar işinizi görecektir ama bilgisayarın donanımının artması alacağınız sonuç, işlem yaparken bilgisayarın performansı ve birçok konuda artı avantaj sağlayacaktır.


İkinci ekipmanımız "Ses Kartı" !


Ses kartını tüm İnternet sitelerinde sanki herkes ses mühendisiymiş gibi anlattıklarından dolayı maalesef insanlar ilk başta ne işe yaradığını anlayamıyor :) Bu yüzden ben size sayısal ve tekniksel ifadeler yerine daha yüzeysel ve samimi bahsedeceğim.

Ses kartı, üzerinde enstrüman & mikrofon bağlamak için Line & Xlr girişleri olan, Referans Monitör ( Hoparlör ) bağlayabilmek için çıkışları olan, Kayıt yaparken veyahut yaptığınız kaydı dinlerken sesi duyabilmeniz için Kulaklık girişi olan, temel olarak baktığımız zaman basit bir cihazdır.

Amacı bağladığımız enstrüman veya mikrofondan aldığı ses sinyallerini bilgisayara temiz bir şekilde aktarmak. Bu kadar basit :)


Üçüncü ve temel olarak almamız gereken son ekipmanımız Mikrofon !

Mikrofonlar ikiye ayrılıyor..


1- Condenser Mikrofon

Condenser mikrofonlar genelde stüdyolarda tercih edilen popüler mikrofon çeşididir. Tercih edilmesinin birçok nedeni var fakat benim için en sevdiğim özelliği, Üst frekansları ( Tizler ) ve Alt frekansları ( Bas ) mükemmel kayıt etmesi :)

Ufak tefek dez avantajlarından da bahsetmemiz gerekirse, ilk olarak +48 volt enerjiye ihtiyaç duymaları diyebilirim.( Ses kartınızın üzerinde +48 volt enerji takviyesi yapan bi buton olmasına dikkat edin)

İkinci olarak Normal mikrofonlardan daha ağır bir yapısı var ve diğer mikrofonlara göre daha pahalı oluyorlar....


2- Dinamik Mikrofon

Dinamik mikrofonlara temel olarak Canlı Performans mikrofonu diyebiliriz. Dinamik mikrofonlarla genelde stüdyolardan ziyade sahnelerde karşılaşırız. Condenser'e göre daha hafif, daha sağlam ve en önemlisi daha ucuz :) Stüdyolarda condenser yerine dinamik mikrofon tercih eden insanlarda var bu yüzden kayıt işine yeni başlıyor ve fazla bütçeniz yoksa ortalama bir dinamik mikrofonda bir süre işinizi görecektir.


Temel olarak başlangıçta almanız gereken ekipmanlardan bahsettim fakat bu işin sonu yok arkadaşlar :) İşin içine girdikçe giriyor ve bir daha asla çıkamıyorsunuz :)

Yakında kaliteli bir ev stüdyosu kurmak için gereken ekipmanlardan bahsedeceğim bir yazı da yayınlayacağım. Blog da paylaşacağım yazılardan haberdar olmak için sitenin en altında yer alan Abonelik Formundan abone olabilir. Yeni yazı yayımladığımda herkesten önce haberdar olabilirsiniz...


Cedda Production Müzik Üretim Dağıtım Pazarlama Şti.

Müzikle Kalın....


68 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page